Tijdens het werkbezoek, georganiseerd door Smart Delta Resources en North Sea Port, is uitgebreid stilgestaan bij de knelpunten en kansen voor deze gemeenschappelijke uitdaging. De dag stond in het teken van de energie- en grondstoffentransitie in onze regio en werd aangevangen met een tocht door het Sloegebied (Vlissingen-Oost), waar veel ontwikkelingen samenkomen. Naderhand is tijdens interessante, inhoudelijke discussies verder gesproken over onderwerpen als waterstof, CO2-afvang en opslag, energie-infrastructuur en de randvoorwaarden voor industriële verduurzaming. Deelnemers spraken uit gezamenlijk verder te werken aan het oplossen van knelpunten in de transitie, met speciale aandacht voor het ruimtevraagstuk. 


Verloop van de middag
Op de Mariahoeve (locatie van North Sea Port) werd de brede vertegenwoordiging van het ministerie welkom geheten door Smart Delta Resources NL voorzitter Anton van Beek. Tijdens zijn korte toespraak benadrukte hij het belang van het realiseren van de randvoorwaarden voor verduurzaming industrie. Het gelijke speelveld en het voorkomen van onnodige hoge kosten voor de energietransitie waren hierin een belangrijk element. Verder stond de druk op de ruimte centraal, met o.a. de oproep om de energie- en grondstoffentransitie als één te zien. Het Rijk werd uitgenodigd om samen met de industrie, havens en regionale overheden in de regio verder te werken richting een toekomstbestendige industrie en robuust energiesysteem.

Gezamenlijk met een groep SDR-boardleden stapte de delegatie vervolgens in een bus voor een tour door het Sloegebied in Vlissingen-Oost. Tijdens de rit zijn onder meer verschillende SDR-leden aan het woord gekomen over de ontwikkelingen en uitdagingen in dit gebied op het vlak van de energietransitie. Terug op de Mariahoeve is onder leiding van onze directeur Maarten den Dekker het inhoudelijke programmadeel geopend. Na het tonen van een video van Smart Delta Resources kreeg de Directeur-Generaal Klimaat en Energie Michel Heijdra het woord. Ook hij sprak over de uitdagingen van het energiesysteem, waar in Zeeland met name aandacht is voor de problematiek op het elektriciteitsnet, de ruimtelijke ordening en onzekerheden in beleid waardoor noodzakelijke investeringen achterblijven.

Tijdens het laatste gedeelte werd inhoudelijke discussie gevoerd over drie thema’s met elk twee stellingen. Tijdens het thema ‘Moleculen’ is gesproken over ontwikkeling van de waterstofmarkt (zowel lokale opwek als import) en de CCS-keten. Tijdens de eerste stelling kwam de inzet van SDR uit het waterstof position paper naar voren. Tijdens het thema ‘Elektronen’ is gediscussieerd over het belang van- en proces naar de aanleg van de 380KV-verbinding Zeeuws Vlaanderen en de inpassing van wind- en kernenergie in het cluster. Tijdens het laatste thema ‘Randvoorwaarden’ is gesproken over de ruimtelijke puzzel - zowel fysiek als milieutechnisch – en de noodzaak voor een goed vestigingsklimaat.

De dag werd afgesloten met woorden over verdere samenwerking, en een korte borrel. Smart Delta Resources zal zich de komende tijd inzetten om een vervolg te geven aan het werkbezoek. Het ministerie heeft uitgesproken in de toekomst met een nog bredere, interdepartementale vertegenwoordiging naar Zeeland te willen komen.

 

Afbeelding
werkbezoek2

Other news

Yara Sluiskil

Yara Sluiskil realizes the first cross-border CCS project in the world

Smart Delta Resources partner from the very beginning Yara Sluiskil is taking a big step in her ambition to reduce CO2 emissions.

nsp

North Sea Port and Port of Antwerp-Bruges will develop pipelines to accelerate energy transition

With North Sea Port, Pipelink will have a second shareholder for international pipeline projects

summit

Flemish-Dutch SDR Summit is brimming with energy

By working together cross-border in the ambition of a climate-neutral industry in 2050, we ensure a sustainable and economically strong Scheldt-Delta region.